Siinä näkijä missä tekijä

Projektori-ryhmän ja tamperelaisen Teatteri Siperian yhteistyössä valmistama uusi näytelmäsovitus Hannu Salaman romaanista Siinä näkijä missä tekijä saa ensi-iltansa 27.2.2018 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä. Esityksen ohjaa Juha Luukkonen.

Siinä näkijä

ESITYS PETTURUUDESTA JA USKOLLISUUDESTA

”Siitä se on kiinni, ketkä osaa olla veljet keskenään myös neljän seinän sisällä”

Kuka ensin petti ja jätti? Kuka kavalsi kenet ja miksi? Pettikö aate vai toveri, vai minä itsekö ne molemmat hylkäsin? Mitä tehdä syyllisyydellä, mistä löytää sovitus? Entä sitten nyt kun kaikki on ohi, aate kuollut ja toverit kuopattu? Kuka tai mikä meitä tänään johtaa ja hallitsee, mistä löytyy nykypäivän solidaarisuus, mistä toisinajattelijat? Mihin Suomi on tänään matkalla?

Projektori-ryhmän ja Teatteri Siperian Siinä näkijä missä tekijä kuvaa maanalaisen vastarintaliikkeen toimintaa Tampereen Pispalassa jatkosodan aikana. Esitys kertoo paitsi kommunistien taistelusta fasistisena pitämäänsä virallista Suomea vastaan, myös laajemmin toisinajattelijoiden vaientamisesta eilen ja tänään. Se kysyy onko virheistä opittu vai toistaako historia itseään ja muistuttaa että virallisen totuuden alla on aina toisia totuuksia.

Esitys rakentuu tunnustuksellisien monologien ja tiheän dialogin välisille leikkauksille ja keskenään ristiriitaisten näkökulmien jatkuvalle vaihtelulle. Se on puolustuspuheenvuoro niille, joita ei juhlapuheissa mainita.

”Elämä, minun kärsimysten värittämien silmälasieni lävitse näyttää jatkuvan samanlaisena sukupolvesta toiseen, eikä ihminen siitä kykene käsittämään juuri muuta kuin oman osuutensa ja usein kuolemaan juuri kun jokin selkeys on tavoitteena. Minun olisi kai pitänyt kuolla jo Tammisaaressa voidakseni puhtain sydämin laulaa: Ken kommunismin eestä kaatuu, sen aatteilla on vastaisuus.”

Työryhmä

Ohjaus
Juha Luukkonen

Dramatisointi
Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen

Pukusuunnittelu/visualisointi
Noora Salmi

Valo- ja äänisuunnittelu
Saija Raskulla

Näyttelijät
Hanna Gibson, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Sami Lanki, Satu Lipponen, Riikka Papunen, Jukka Peltola, Sakari Tuominen

Tuotanto
Projektori-ryhmä / Noora Salmi, Teatteri Siperia / Richard Katajisto

www.facebook.com/siinanakija/
www.instagram.com/siinanakija/

Ensi-ilta 27.2.2018 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä