Tuntematon sotilas

Projektori-ryhmän ja Kajaanin Kaupunginteatterin yhteistuotanto

”Ei tarvittu kuria, ei isänmaata, ei kunniaa eikä velvollisuudentuntoa. Noita kaikkia mahtavampi käskijä ruoski heitä eteenpäin. Kuolema.”

Klassikkoteoksen uusi dramatisointi perustuu kirjan Sotaromaani-versioon eli ”sensuroimattomaan” Tuntemattomaan sotilaaseen, joka julkaistiin vuonna 2000. Se korostaa entisestään sodan mielettömyyttä ja tuhoavaa voimaa sekä ihmisen jatkuvaa kamppailua kohtalonsa edessä.

Esityksessä pääsee ääneen moni sellainen ”tuntematon sotilas”, joka aikaisemmissa tulkinnoissa on jäänyt vähemmälle huomiolle. Linnan väkevän pasifistinen viesti muistuttaa meitä jatkuvasti ihmisyyden perimmäisistä kysymyksistä. Siksi Tuntematon sotilas on tänäänkin pelottavan ajankohtainen.

”Tuli, maa, rauta ja savu kiehui asemien yllä. Heidän kauhunsa oli samanlainen kuin ennenkin. Se ei ollut muuttunut miksikään.”

Työryhmä

Dramatisointi ja ohjaus
Juha Luukkonen

Äänisuunnittelu
Sinikka Isoniemi, Juho Lukinmaa

Valo- ja videosuunnittelu
Hanna Käyhkö

Lavastus ja pukusuunnittelu
Riitta Raunio

Rooleissa
Perttu Hallikainen, Antti Hovilainen, Seppo Kaisanlahti, Niko Karjalainen, Janne Kinnunen, Satu Lipponen, Jukka Peltola, Mika Silvennoinen, Heikki Törmi, Teija Töyry, Asko Vaarala ja Esko Vatula

Tuotanto
Projektori-ryhmä ja Kajaanin Kaupunginteatteri

Ensi-ilta 20.2.2016
Kajaanin Kaupunginteatteri