Vanja-eno goes iskelmä in the Riihimäki region

Nykypäivän oravanpyörän kritiikki. Kauneuden, hiljaisuuden, rauhan, luonnon ja toisen ihmisen puolustuspuhe. Esitys unelmien ja unelmoinnin tärkeydestä.

Vanja_pressi_01

Esitys paiskaa Tsehovin henkilöt keskelle nykypäivän Riihimäkeä ja Lopella tönöttävää huvilaa ihmettelemään maailman menoa. Mistä löytyisi se toisenlainen elämä – vapaampi, puhtaampi, aidompi?

Nämä ihmiset eivät helpolla luovuta. Ainaiseen ravaamiseen kyllästynyt maaseutulääkäri istuttaa metsiä vaikka toriparkin uhka vaanii jatkuvasti selän takana. Aidosta rakkaudesta haaveileva, liian aikaisin vanhentunut kotirouva vetää karaokea niin että tyrät rytkyy ja katto lentää. Elämäänsä pettynyt mies rakentaa vanhan ajan mutterilavaa pöpelikköön vaikka kiljupäissään rallaava nuorisojoukko tuhopoltolla uhkaa. Maailman murjoma nuori mies kantaa työkalupakkia vaikka hame päällään kunhan kerran saa nähdä taivaan timanteissaan. Vanha nakkikioski kunnostetaan uuden gourmet-ravintolan viereen ihan kiusallaankin. Kännykät, ipadit ja muut härpättimet heitetään huit helvettiin. Talkoohenki kukoistaa ja toinen ihminen kohdataan ihan silmästä silmään. Ja kun oma yritys meinaa tyrehtyä, kertoo kapakan jukeboksista raikaava iskelmä sen mitä ääneen ei kyetä sanomaan: tärkeintä on usko ja unelmat.

Esitys on traaginen, koominen ja jotain siltä väliltä. Se on täynnä romanttista haaveilua ja suoraa puhetta – tanakkaa asiaa ja asian vierestä. Se on kaihoisa iskelmä kauneuden katoamisen surusta ja räävitön rokki luovuttamista vastaan. Se on samaan aikaan sekä pähkähullu että karheasti tosi.

”Kanna mukanasi unelmaa, älä sen laulua peitä. Kanna mukanasi unelmaa, sillä unelmat kantavat meitä.”

Työryhmä

Sovitus ja ohjaus
Juha Luukkonen

Lavastus
Kimmo Sirén

Videosuunnittelu
Pietu Pietiäinen

Valosuunnittelu
Sami Rauhala

Äänisuunnittelu
Sinikka Isoniemi

Pukusuunnittelu
Tiina Joutsen

Tarpeisto
Karita Fallström

Näyttelijät
Katja Peacock, Jukka Peltola, Jouko Puolanto, Mikko Pörhölä, Esko Rissanen ja Maija Siljander

Tuotanto
Projektori-ryhmä ja Riihimäen Teatteri

Ensi-ilta 15.2.2014 Riihimäen Teatterissa.